Je to marný, je to marný, je to marný.

„Program COVID 1 měl pomoci podnikatelům k rychlé půjčce. Uspělo jen 200 žadatelů z celkem 3200“. Prosím, to jsem si nevycucal z prstu, to je zpráva ze Seznamu.cz a titulek článku je zase z bezvadné komedie Jáchyme, hoď to do stroje.

Protože tak se zatím bohužel cítím. Vlastním firmu, začínal jsem s kamarády od nuly, nic jsem nezdědil, nic nezrestituoval. Později napíšu příběh jejího vzniku. Vyrábíme vozíky pro aktivní lidi s hendikepem. Ve firmě máme 13 zaměstnanců, 5 z nich má nyní OČR (ošetřování člena rodiny). Takže je nás v práci 8. Všichni mají své přání a potřeby. Musí platit nájmy, telefony, hypotéky. Zkrátka jsou stejní jako vy nebo já. To všechno se před pár týdny změnilo.

Opatření přijatá s rozšířením Corony vypnula ekonomiku tak, že se teĎ často obávám, aby pacient vůbec znovu naskočil. Vláda sice vytvořila programy s názvem jak z akčních filmů-Covid 1, Covid 2, Covid 3, Antivirus, jenže v akčních filmech to nakonec dobře dopadne. Protože super hrdina Arnie všechny vymlátí. Ale tohle je reálný život, a i super hrdina Arnie, co všechny dříve přepral, dnes na videu říká „stay away crowds, stay home“. Programy Covid 1-3 totiž nejsou řešení, ale jen odsunutí problému na potom. Jedná se totiž o úvěry či záruky na ně. Prostě se zadlužíte a dluhy se splácí, tak tomu vždy platilo. Je to trochu jako když vám dají na výběr, jestli chcete sekeru nebo provaz. Nakonec to dopadne stejně. A znovu si prosím přečtěte první větu článku, díky administraci státu uspělo zatím jen 200 žádostí ze 3 200.  To je žalostné číslo v každém ohledu.

V programu antivirus nejsme oprávněným žadatelem. V tuhle chvíli jede naše firma na 50 %, zaměstnanci drží a jsou skvělí, jsme spíš tým než firma. Ale i já vidím v jejich očích obavy, jak to zvládneme, bavíme se o tom každý den. Jinde to jde snáz a rychleji, v Rakousku měli firmy peníze na účtech do 4 dnů. Cílem bylo nenechat lidi ve firmách padnout na úplné dno. Tady vymýšlí vláda každou chvíli nová a nová kritéria, tiskovka stíhá tiskovku. Občas mi to přijde spíš na efekt než na efektivitu. Zatím to podle vlády vypadá, že koncem května budete zarostlí, jak neandrtálec cvičit ve fitku v těch samých hadrech, ve kterých jste tam přišli a zase v nich i odejdete, ale před fitkem už na vás bude čekat skvěle načesaný pes. Otázkou tak jen zůstává, jak moc budete svému psovi dělat cestou domu ostudu.

Přijde mi, že státní reklama vlády, na to „jsme skvělí, zachráníme vás a moc nás neotravujte“ je důležitější než skutečná pomoc. Nyní máme ve firmě cca polovinu příjmů. A řešení, které existuje se nabízí celkem snadno, jen není tak vidět. Alespoň dočasně snížit sociální pojištění, které tvoří 31,5 % z hrubé mzdy každého zaměstnance. Okamžité, jednoduché řešení pomáhající hned. Jenže není vidět. Asi se nedá tak skvěle odprezentovat jako Covidy 1 až x. Takže zatím je to marný, je to marný, je to marný. Ale třeba jednoho krásného dne to půjde…